Choć na pierwszy rzut oka oba materiały ciężko odróżnić od siebie. Blaty kuchenne coraz częściej stanowią integralną część pozostałej przestrzeni domowej, a wyspy wtapiają się w aranżację salonu. Dlatego szukamy rozwiązań, które będą wyjątkowo się prezentowały i pasowały do aranżacji wnętrza. Nie można jednak zapominać o ich funkcjonalnej stronie, która w przypadku kuchni jest bardzo ważna. Jak wybrać blat, który z jednej strony będzie zachwycał niebanalnym wyglądem, a z drugiej pozwoli nam na swobodne gotowanie bez konieczności martwienia się o jego wygląd?
Naturalny kamień
Pochodzą one bezpośrednio z naturalnych skał, a ich popularność wynika z uniwersalnego wyglądu i świetnej odporności na uszkodzenia mechaniczne. Niektóre kamienie naturalne mogą być mniej odporne na niektóre środki chemiczne oraz pamiętać o jego odpowiedniej impregnacji.
Spiek kwarcowy
Jeżeli wybierzesz na blat spiek kwarcowy z pewnością na pierwszy rzut oka osoby odwiedzające nie odróżnią go od naturalnego kamienia. Są one równie trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne jak kamień naturalny. Ich zaletą jest także odporność na różnego rodzaju detergenty oraz środki chemiczne, za którymi niektóre rodzaje kamienia naturalnego nie przepadają. Są one także neutralne w kontakcie z wodą i żywnością. Dzięki temu, że jest to sztucznie wytworzony (choć w większości z naturalnych minerałów) materiał, daje nieograniczone możliwości jeżeli chodzi o gamę kolorystyczną oraz wzornictwo. Mogą one być podobne zarówno do naturalnego kamienia jak i metalu, drewna czy betonu. Jest on także zdecydowanie lżejszy niż kamień naturalny.