Sushi — danie dla smakoszy kuchni japońskiej

Kuchnia japońska to kuchnia, która w dużej mierze bazuje na świeżych owocach morza. Dania tej kuchni są proste i niskokaloryczne. Wiele osób, niemieszkających w Japonii, kojarzy kuchnię japońską głównie z sushi, które przez wiele osób jest uwielbiane, a inni od niego stronią. Jest to pyszne danie, które można zamówić w restauracji, ale można je również przygotować samemu w domu, co jest trochę bardziej czasochłonne, ale zdecydowanie warte wysiłku.

Czym jest sushi?

Sushi to potrawa kuchni japońskiej składająca się ze specjalnego ryżu kleistego, zazwyczaj surowej ryby lub owoców morza i nori. Nori to suszone wodorosty. Ryż, jaki jest wykorzystywany do robienia sushi, jest gotowany, a następnie dodaje się do niego ocet ryżowy w odpowiedniej ilości. Do sushi można dodawać różnego rodzajów składników. Mogą to być grzyby, warzywa, a nawet można dodać do takiego sushi tamago-yaki (zawijany omlet po japońsku). Sushi należy jeść na świeżo, ponieważ składniki mogą się łatwo zepsuć. Najlepiej więc je jeść od razu po przygotowaniu lub po zamówieniu tej potrawy, które oferuje restauracja z sushi.

Jak przygotować sushi?

Żeby przygotować dobre sushi, trzeba pamiętać o tym, że ryż, który będzie używany, musi być specjalnym ryżem do sushi. To główny składnik tej potrawy. Kolejną rzeczą, jakiej potrzeba, to surowy tuńczyk lub łosoś. Jeśli jednak ktoś nie przepada za surową rybą, zawsze można poddać rybę obróbce termicznej. Usmażyć lub upiec w piekarniku. Do przygotowania sushi potrzeba również nori, octu ryżowego soli i cukru. Inne, jakie można włożyć do sushi to: cebula dymka, awokado, ogórek, papryka, śmietankowy serek kanapkowy czy paluszki krabowe — surimi. Warto mieć również matę bambusową do sushi. Składniki muszą być również pokrojone w słupki.

Przygotowanie sushi wygląda w następujący sposób:

  1. Ryż do sushi należy opłukać kilkukrotnie w zimnej wodzie, aż woda stanie się niemalże przezroczysta.
  2. Zalać ryż i odczekać ok. 30 minut.
  3. Odlać wodę, wlać nową 1 cm powyżej ryżu.
  4. Gotować ryż na dużej mocy palnika, a kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz i gotować na małej mocy palnika pod przykryciem przez ok. 15 minut.
  5. Odstawić ryż na 20 minut.
  6. Ocet ryżowy sól i cukier wymieszać, a następnie odstawić go na 20 minut.
  7. Połączyć ryż z octem solą i cukrem, wymieszać, a następnie poczekać aż wystygnie.
  8. Ułożyć nori na macie bambusowej, później nałożyć ryż, cienką warstwą.
  9. Ułożyć składniki pokrojone w słupki. Nie dużo. Następnie ciasno zawijać przy pomocy maty bambusowej.
  10. Kroić sushi w rolki zwilżonym nożem.

Tak wygląda przygotowanie sushi. Jeśli jednak stanowi to zbyt duże wyzwanie, można zamówić sushi w Warszawie. To miasto które oferuje wiele restauracji z tą potrawą. Zapraszamy odwiedzić stronę Sushi Warszawa ,znajdziesz u nas wiele zestawów sushi, przygotowanych przez sushimasterów z wieloletnim i niezwykle bogatym doświadczeniem.

Sushi to japońska potrawa, słynąca na całym świecie. Wiele restauracji w swojej ofercie posiada sushi. Warszawa również jest jednym z nich. Każda z restauracji podaje pyszne sushi, jednak najlepiej takie sushi przygotować samemu, pomimo że przygotowanie zajmuje trochę czasu, ponieważ sushi, które zostanie przygotowane w domu, będzie smakowało szczególnie wyjątkowo.