Prawie wszyscy z nas, coraz większą wagę przywiązujemy do zdrowego trybu życia, a tego nie gwarantuje nam zażywanie dziesiątek różnych witamin i suplementów w tabletkach, a czerpanie garściami z tego, co daje nam natura. Od setek lat, ceni się lecznicze działanie zielonej herbaty pod wieloma względami, a obecnie bardzo popularna jest jej właściwość odchudzająca i wspierająca proces oczyszczania organizmu z toksyn. Kompleksowy opis zalet zielonej herbaty, to bardziej zadanie na wielostronicową książkę, natomiast warto wymienić chociaż kilka z nich, dodając do tego wskazówki co do jej odpowiedniego parzenia.

Każdy, kto dobrze zna się na japońskich herbatach, z pewnością stwierdzi, że najdoskonalszą odmianą jest Gyokuro. Jest to bowiem produkt, który posiada największą ilość właściwości, pozytywnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu. Nie łudźmy się zatem, że jakakolwiek ekspresowa zielona herbata, którą znajdziemy w markecie, będzie w stanie zastąpić nam to, co otrzymamy w prawdziwej herbaciarni. Wygląd liści, smak i zapach, a także zawartość kofeiny, pozwala wyróżnić poszczególne jej gatunki. Najzdrowsza jest jednak ta, którą zbiera się z samego rana, gdy na liściach można zaobserwować rosę. Duży wpływ ma także to, jaką metodą zawijane są jej liście oraz z jakiego pochodzi regionu świata.

Co stoi za zdrowotnymi właściwościami zielonej herbaty?

To, co tak naprawdę wpływa na to, że herbata zielona działa leczniczo to zespół pewnych czynności, które muszą być zawsze wykonane podczas jej przygotowania. Już na etapie zbiorów, konieczne jest to, aby nie później niż do godziny od chwili zerwania liści, zostały one przerobione, gdyż nie można dopuścić do tego, by zainicjował się proces fermentacji. Jest to bowiem ryzyko, że właściwości zielonej herbaty, nie będą mogły być zachowane.

Oprócz tego, warto też wspomnieć i kilku istotnych składnikach, pozwalające nazwać ją zdrową herbatą. Będą to np. katechiny, polifenole oraz antyoksydanty. Tym samym, nie zapominajmy też o obecności mikroelementów, garbików, witamin, lipidów, a także aminokwasów. Bowiem dzięki temu, zielona to bez wątpienia najzdrowsza herbata.

Kontrolowana utrata wagi, wspomagana przez zieloną herbatę

Błędne jest myślenie, że sam napój z zielonej herbaty, będzie w stanie sprawić, że nasze zbędne kilogramy odejdą w zapomnienie. Aby zdrowo chudnąć, konieczna jest odpowiednia zdrowa i aktywność fizyczna, natomiast picie herbaty na odchudzanie, może ten proces znacznie wspomóc. Wystarczy bowiem, że będzie codziennie przed snem pić jej napar z drugiego parzenia, działający uspokajająco i relaksująco. Ten z pierwszego może nas pobudzić i orzeźwić, a to w zaśnięciu nam nie pomoże.

Dzięki obecności katechinów, zielona herbata może wspierać proces odchudzania, natomiast główną rolę odgrywa tutaj substancja o nazwie – galusan epigallokatechiny. To ona sprawia, że takie procesy jak utlenianie tłuszczy, aktywowanie enzymów trawienny oraz redukcja tkanki tłuszczowej zostają wsparte, a samo wchłanianie się tłuszczu jest hamowane. Wszystko to, zostało potwierdzone dzięki sporej liczbie eksperymentów i badań naukowych.

Parzenie zielonej metody za pomocą odpowiedniej metody

Nie można oczekiwać, że parzenie zielonej herbaty przeprowadzimy, tak jak w przypadku wszystkich innych znanych nam gatunków. Tutaj wymagane jest zastosowanie odpowiednio miękkiej wody, która nie posiada chloru oraz wapnia. Z uwagi na to, ta płynąca z naszych kranów nie będzie się nadawać. Użyjmy zatem klasycznej niegazowanej wody mineralnej.

Jedną łyżeczkę suszu, wystarczy zalać szklanką gorącej wody, natomiast nie może być to wrzątek. Zaleca się, aby była ona ostudzona do 80 stopni Celsjusza. Samo parzenie to kwestia 3-4 minut, jeśli jednak potrwa ono dłużej, napar można nieco rozwodnić. Tacy znawcy tego tematu, jak np. Japończycy lub Chińczycy, w ogóle wylewają napar z pierwszego parzenia, po czym piję dopiero ten pochodzący z kolejnych.

Zielona herbata Gyokuro – dowiedz się, dlaczego opłaca się ją regularnie pić