Kto z nas nie uwielbia wysmażonej karkówki lub pysznych szaszłyków z grilla? Oprócz degustacji pysznych dań z grilla sama czynność przygotowywania potraw na ruszcie daje sporo frajdy. Grillowanie to sport narodowych Polaków, który jest uprawiany zazwyczaj w okresie wiosenno-letnim. Jest formą gotowania, będącą dodatkową atrakcją podczas naszych spotkań z bliskimi.

Frajda z grillowania oczywiście zależy od naszych umiejętności radzenia sobie z tą formą przygotowywania mięs, ryb, a nawet warzyw, a także od sprzętu, który powinien być wysokiej jakości. Przeglądając oferty w internecie, możemy odnieść wrażenie, że każdy producent grilli przekonuje walorami swoich produktów. No właśnie tylko jaki rodzaj grilla wybrać i na co zwrócić uwagę? O tym wszystkim dowiedzieć się z tego artykułu.

Jakie grille spotkamy na polskim rynku?

Na naszym polski rynku producenci oferuje nam dostęp do czterech rodzajów grilli tj. węglowe, elektryczne, gazowe oraz hybrydy, czyli gazowo-węglowe. Decydując się na zakup własnego grilla, warto zwrócić uwagę na cechy i funkcje każdego z nich, co pozwoli na odpowiedni dobór do własnych potrzeb.

Grille węglowe są zdecydowanie najpopularniejszym rodzajem grilla w Polsce. Spełnia on swoje zadanie najczęściej w czasie plenerowych spotkań w ogrodzie czy w lesie. Grille węglowe są bardzo łatwe w obsłudze, ponieważ jedyna co musimy zrobić to wrzucić węgiel, a następnie podpalamy go rozpałką. Następnie, gdy węgiel się rozpali oraz otrzymamy odpowiedni żar, możemy przystąpić do przyrządzania swoich produktów. Minusem jednak tego grilla jest konieczność samodzielnego rozpalania.

Co warto wiedzieć przed kupnem grilla?

Grille elektryczne mają wielu zwolenników, zwłaszcza wśród osób dbających o poziom tkanki tłuszczowej, a także ceniących sobie oszczędność czasu. Ten typ grilla sprawdza się w każdym miejscu, gdzie oczywiście mam dostęp do energii elektrycznej. Wystarczy włożyć wtyczkę do kontaktu, a już po chwili grill będzie gotowy do smażenia. Minusem grilla jest to, że to właśnie bardziej rodzaj smażenia niż przygotowywanie mięsa na ogniu.

Grille gazowe są rzadziej wybieranym typem grilla przez Polaków z uwagi na konieczność podłączenia do niego butli z gazem. Tak czynność może wydawać się bardzo prosta, jednak należy przy niej zachować maksymalną koncentrację. Grille tego typu sprawiają jednak wiele frajdy, umożliwiając pełną regulację temperatury grilla, a także są tańsze w eksploatacji niż grille węglowe.

Grille gazowo-węglowe to swego rodzaju hybrydy pozwalające zarówno grillowanie na palnikach, jak i na węglu. Grille tego typu są coraz częściej wybierane przez polskich koneserów grillowania ze względu na szeroką funkcjonalność.

Przed zakupem własnego grilla warto zastanowić się, do jakich celów będzie go używać. Jeśli grill będzie atrakcją na przyjęciu przy wielu gościach z pewnością, powinniśmy zdecydować się na grill gazowy lub hybrydę. Jeżeli natomiast interesuje nas mało zobowiązujące i szybkie grillowanie, grill węglowy doskonale sprawdzi się w tej roli.

Alternatywa wobec kupna?

Zdarzają się jednak sytuację, że nie jesteśmy aż takimi koneserami, aby zakupywać własnego grilla. Wtedy ciekawą alternatywą wydaje się być wynajem grill z wypożyczalni, które oferują m.in. namioty imprezowe na wynajem, czy tzw. gastro na ślub.

Podsumowanie

Przed zakupem własnego grilla warto wziąć pod uwagę korzyści płynące z poszczególnego typu grilla. Szeroki rynek grilli pozwala na dobór odpowiedniego egzemplarza do swoich potrzeb.