Nikka blended whisky – jaki jest ten japoński trunek?

Whisky to trunek, który jest produkowany w wielu zakątkach świata. Dzięki temu powstało jego wiele różnorodnych odmian. Ośrodki produkcji znajdziemy nie tylko w Europie, ale również w Stanach Zjednoczonych i Japonii.

Historia whisky – gdzie się wszystko zaczęło?

Europa jest kolebką whisky. O powstaniu tego trunku krąży wiele podań i legend. Jedna z nich głosi, że odpowiedzialny za jego stworzenie miał być sam św. Patryk. Inna mówi z kolei, że pierwsza wersja whisky jest dziełem iryjskich mnichów. Miało to mieć miejsce w VII wieku. Aqua vitae, bo tak ją zwano, miała wyróżniać się właściwościami zdrowotnymi. Wydłużała życie i łagodziła wszelkie bóle oraz dolegliwości. Z Irlandii trunek trafił do Szkocji, gdzie także szybko zyskał popularność. Pierwsze oficjalne wzmianki o wodzie z jęczmienia znajdziemy w przekazach pochodzących z XVI wieku. Whisky stało się zaś oficjalną nazwą dwieście lat później. Ekspansja tego produktu na resztę świata była możliwa dzięki kolonialnym podbojom. Podróżujący w nowe zakątki świata europejczycy zabrali ze sobą wiedzę i w nowych warunkach rozwijali produkcję whisky.

Nikka blended whisky – co warto o niej wiedzieć?

Europa i Ameryka stworzyły wyjątkowe odmiany tego trunku. Stary Kontynent słynie z wysokiej jakości whisky typu single malt. Amerykanie zaś zasłynęli z bourbona, którego centrum produkcji stworzono w Kentucky. Whisky chcieli także produkować Japończycy. Prekursorem w tej dziedzinie okazał się niejaki Masataki Taketsuru. W 1918 roku wyjechał on do Szkocji, gdzie zgłębiał tajniki tamtejszej whisky. Po dwóch latach Taketsuru dołączył do innego japońskiego producenta, by w 1934 roku rozpocząć samodzielną działalność. W ten sposób powstała nikka blended whisky. Trunek ten jest inspirowany swoim szkockim odpowiednikiem. Więcej o nim dowiesz się w tym miejscu https://swiat-whisky.sklep.pl/14-blended-whisky-japonska. To, co wyróżnia nikka blended whisky, to fakt że destylarnie nie wymieniają się whisky. Każda blenda pochodzi więc z jednego koncernu. Ten japoński trunek jest dostępny w wielu odmianach. Jedną z nich jest bursztynowa, w której dominują owocowe i korzenne aromaty. Japońska whisky, mimo że jest znacznie młodsza, to już zdobyła uznanie koneserów na całym świecie. Świadczą o tym wysokie lokaty w przeróżnych rankingach.