Czy to restauracje w Legionowie, czy w Warszawie należy zachowywać się odpowiednio

3 min czytania
Czy to restauracje w Legionowie, czy w Warszawie  należy zachowywać się odpowiednio

Zazwyczaj nie brakuje nam sytuacji, aby wyjść na obiad do restauracji, czy to ze znajomymi czy z najbliższą osobą. Niestety, nie każdy doskonale zdaje sobie sprawę, że eleganckie lokale wymagają od gości odpowiedniego zachowania. Aby zatem uniknąć faux pas, należy znać pewne zasady, które następnie powinno się wcielać w życie.

Kiedy udajemy się do eleganckiego lokalu gastronomicznego, czy to kawiarnie, czy też restauracje Legionowo i inne miejscowości nieopodal stolicy, są nam w stanie zaoferować wiele jadłodajni na wysokim poziomie. W takich miejscach, nie tylko jedzenie musi być wyjątkowe, ale też zachowanie musi odpowiadać zasadom savoir vivre. Niestety, pomimo usilnych starań i szczerych chęci, zdarzy nam się niekiedy zachować nieodpowiednio. Warto zatem wiedzieć, na co powinna być nakierowana nasza uwaga, kiedy spożywamy posiłek w restauracji.

Jakie zachowanie w restauracji jest odpowiednie?

Praktycznie w wypadku każdej wizyty w restauracji w Legionowie i wszędzie indziej wszystko rozpoczyna się od złożenia zamówienia. Kiedy w danym lokalu jesteśmy po raz pierwszy, warto poprosić kelnera o polecenie jakiegoś dania lub krótkie opisy tych, które nas interesują. Kiedy już się zdecydujemy, podziękujmy kelnerowi za pomoc i uprzejmość.

Co ważne, spożywać swój posiłek wolno nam dopiero wtedy, kiedy wszystkie towarzyszące nam osoby, otrzymają już swoje zamówienia. Kobiety nie powinny siedzieć przy stoliku w kapeluszu lub rękawiczkach, natomiast panom nie przystoi zasiąść do stołu bez marynarki.

Na jakie praktyki należy uważać w restauracji?

Nie wypada dziękować nagminnie kelnerowi, dosłownie za każdy drobiazg wszystko co związane obsługa gości, należy przecież do jego obowiązków. Z drugiej strony, nie powinno się go ignorować. Czasami wystarczy zwykły szczery uśmiech lub skromne skinienie głową. Wszystkie sztućce, które otrzymamy, powinny być używane począwszy od tych znajdujących się od zewnątrz. Kiedy zajdzie potrzeba, że podczas posiłku będziemy musieli na chwilę wstać od stołu, zabierzmy serwetkę z kolan i połóżmy ją na swoim krześle. Położona na stole, dla kelnera będzie oznaką zakończenia kolacji.

W wypadku, kiedy cokolwiek upadnie nam na podłogę lub zabrudzimy stół zgłośmy to po prostu obsłudze. Zbyt duży, lub niesmaczny kawałek jedzenia dyskretnie wyjmujemy z ust, po czym kładziemy na brzegu talerza. Szczególnie, kiedy przebywamy w bardzo eleganckiej restauracji, każdorazowo, gdy opuszczamy nasz stolik, powinniśmy przeprosić i poinformować pozostałych, że za chwilę wrócimy.

Drobne uchybienia, które odkryliśmy, jak chociażby cząstka korka w winie, możemy naprawić samodzielnie, natomiast bezpieczniejszym wyjściem jest poproszenie o pomoc obsługę. Podczas spożywania posiłku, nie wypada krytykować lokalu, jakości podanych dań, a tym bardziej cen.

Nadgarstki podczas jedzenia, powinny znajdować się na stole. Zabronione jest trzymanie opartych łokci na stole, głośne spożywanie oraz mówienie z pożywieniem w ustach. Kiedy znajdujemy się w towarzystwie, nie używajmy wykałaczek. Poczekajmy z tym do wyjścia z lokalu, lub zróbmy to w toalecie. Kiedy opuszczamy stolik, starajmy się zrobić do delikatnie, bez zbędnego hałasowania. Panowie, powinni odsunąć kobiecie krzesło na początku spotkania, ale też i kiedy dobiegnie końca. Panie zaś, nie powinny przesadzać z ilością perfum. Niepożądana jest sytuacja, kiedy zapach perfum dominuje nad aromatem serwowanych dań.

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

wiadomosciplock_kf
Serwisy Lokalne - Oferta artykułów sponsorowanych