Powiat Płock: Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich”

4 min czytania
Powiat Płock: Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich”

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Instytucja Zarzadzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi”

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020”

Z końcem września Powiat Płocki zakończył realizację Operację pn. Szkolenie lokalnej społeczności na obszarach wiejskich” współfinansowaną ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Plan Operacyjny na lata 2020-2021.

Wdrożenie zadania miało na celu przygotowanie i przeprowadzenie cyklu szkoleń, których zakres merytoryczny obejmował wiedzę z zakresu systemów jakości żywności, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. A lub b Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) NR 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW).

Cykl szkoleń realizowano w okresie od 20 września 2021r. do 28 września 2021r. Spotkania odbyły się na terenie Gmin Słupno, Bulkowo, Bielsk i Drobin. Dostęp do szkoleń miały wszystkie osoby chętne z terenu województwa mazowieckiego. Łącznie wzięło w nich udział 100 osób, wśród nich znajdowali się przedstawiciele m.in. rolników, kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, liderów lokalnej społeczności, samorządów lokalnych z terenu powiatu płockiego. Uczestnikom zapewniono niezbędne materiały szkoleniowe oraz posiłek.

Program szkolenia przewidywał wiedzę z następujących zagadnień:

- podstawowe składniki w żywności, ich przemiany w organizmie człowieka, tabele składu i wartości odżywczych, normy żywienia, zasady prawidłowego żywienia;

- podstawowe procesy technologiczne produkcji spożywczej;

- dobór i przygotowanie surowców spożywczych;

- systemy jakości i certyfikacja w produkcji spożywczej;

- zasady GHP/GMP jako podstawa zapobiegania zanieczyszczeniom środków spożywczych, zakażeniom i zatruciom pokarmowym;

- wymagania zdrowotne dla osób zatrudnionych w procesie produkcji i w obrocie żywnością;

- zasady prawidłowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń, maszyn, urządzeń i sprzętu;

- pest control” zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami;

- system HACCP podstawowe informacje;

- wyznaczanie i monitoring krytycznych punktów kontroli.

Sposób realizacji każdego z 5 spotkań szkoleniowych został dostosowany do potrzeb uczestników, uwzględniając przy tym aktywizujące formy warsztatowe oraz dyskusję z uczestnikami szkolenia.

Efektem realizacji przedmiotowej Operacji jest nie tylko podniesienie poziomu wiedzy i umiejętności z zakresu z zakresu systemów jakości żywności, o których mowa w art. 16 ust. 1 lit. A lub b Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (UE) NR 1305/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. w sprawie wsparcia rozwoju obszarów wiejskich przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), wśród mieszkańców województwa mazowieckiego, zwłaszcza rolników, członków gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, liderów lokalnych społeczności, przedstawicieli samorządów lokalnych, ale również zwiększenie ich udziału we wdrażaniu inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz upowszechnianie wiedzy w zakresie planowania rozwoju lokalnego z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego obszaru powiatu płockiego i województwa mazowieckiego. Zarówno wiadomości jak i pozyskane w trakcie szkoleń informacje praktyczne, pomogą w przyszłości uczestnikom Operacji, w dzieleniu się nabytą wiedzą na płaszczyźnie rozwoju obszarów wiejskich oraz ukierunkują rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju.

Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich to propozycja szeroko rozumianej współpracy i wymiany doświadczeń w zakresie rozwoju obszarów wiejskich pomiędzy wszystkimi organizacjami działającymi na obszarach wiejskich oraz na rzecz ich rozwoju.

Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim, realizując założenia PROW 2014-2020 wspiera lokalne inicjatywy na obszarach wiejskich oraz propaguje regionalną kulturę i historię, podejmuje szereg działań informacyjno-promocyjnych, których celem jest aktywizacja społeczności lokalnej, wspieranie wymiany doświadczeń i dobrych praktyk oraz poszukiwanie rozwiązań innowacyjnych dla rozwoju obszarów wiejskich.

Biuro Regionalne Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich

Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa
tel.: 225979701 e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zachęcamy do odwiedzenia stron internetowych:

, gdzie można znaleźć informacje o bieżących inicjatywach i wsparciu KSOW oraz

, gdzie można zarejestrować się jako Partner KSOW.

Starostwo Powiatowe w Płocku,

powiat-plock.pl/wiadomosci/3674-szkolenie-lokalnej-spolecznosci-na-obszarach-wiejskich

Autor: krystian