Daktyle suszone - tajemnica zdrowia i smaku. Sprawdź, dlaczego powinny znaleźć się w Twoim menu!

Zarówno świeże, jak i suszone owoce daktylowca uchodzą za zdrową przekąskę. Co przemawia za wzbogaceniem tym przysmakiem codziennej diety? Jaka odmiana daktyli uchodzi za najsmaczniejszą, a jaka za najzdrowszą?
Sprawdź, które odmiany daktyli są najsmaczniejsze!
Liczba odmian daktyli może zaskoczyć jest ich ponad 1500. Która z nich jest najsmaczniejsza? Ponieważ jest to kwestia indywidualna, warto przekonać się do skosztowania daktyli pochodzących z różnych części świata, np. Afryki, Meksyku czy Azji. Daktyle suszone dostępne są nie tylko w dużych opakowaniach (daktyle 1 kg), ale również dużo mniejszych (daktyle 100 g).
Poszczególne odmiany daktyli różnią się nie tylko krajem pochodzenia, ale również wielkością i twardością. Przykładowo:
- Deglet Nour. To daktyle suszone naturalnie na drzewie. Wyróżnia je słodki miąższ. Owoce nie są duże ich rozmiar rzadko kiedy przekracza 3 cm.
- Sayer. To również daktyle suszone bezpośrednio na drzewie. Posiadają one delikatny miąższ i brązową skórkę. Owoce są stosunkowo niewielkie i mają od 2 do 3 cm.
- Medjool. Cechą charakterystyczną tej odmiany jest wielkość owoców waga największych to ok. 30 g. Daktyle te są bardzo miękkie i mają karmelowy posmak.
Daktyle bez siarki czy z siarką? Odkryj różnicę!
W sklepie internetowym bee.pl dostępne są zarówno suszone daktyle niesiarkowane, jak i daktyle siarkowane. Czy lepszym wyborem są daktyle niesiarkowane? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba poznać właściwości dwutlenku siarki (E220).
Zanim sprzedawane w opakowaniach daktyle (daktyle 1 kg czy daktyle 0,5 kg) trafią do sklepu, muszą przebyć długą drogę. Stąd też konieczna jest ich konserwacja dzięki temu suszone daktyle pozostają zdatne do spożycia przez długi czas. Dwutlenek siarki (E220) jest stosowany jako środek konserwujący, szczególnie często w przypadku bakalii. Niestety, mimo że ta substancja jest dopuszczona do kontaktu z żywnością, to jest też silnym alergenem pokarmowym. Z tego powodu daktyle niesiarkowane to propozycja dla osób, które obawiają się przykrych dolegliwości, np. bólu brzucha.
Jakie są zalety spożywania suszonych daktyli? Sprawdź!
Głównym powodem są właściwości prozdrowotne tych owoców suszone daktyle są cennym źródłem wielu witamin i mikroelementów. W ich składzie znajduje się m.in. błonnik, witamina B6, kwas foliowy, wapń, żelazo i cynk. Codzienne spożywanie daktyli ma korzystny wpływ m.in. na następujące układy:
- układ krążenia ma to związek z wysoką zawartością antyoksydantów, które są potrzebne, aby obniżyć poziom szkodliwej frakcji cholesterolu (LDL),
- układ odpornościowy daktyle suszone i świeże są źródłem salicylanów, czyli substancji działających jak aspiryna,
- układ pokarmowy owoce daktylowca mają właściwości alkalizujące i dlatego są zalecane osobom, których celem jest odkwaszenie organizmu.
Suszone daktyle to także doskonała alternatywa dla słodyczy. Można je przy tym jeść na kilka sposobów prosto z paczki lub w postaci dodatku do przygotowanej przekąski, np. kaszy, owsianki, puddingu czy sałatki owocowej. To prosty sposób na wzbogacenie smaku codziennych posiłków.
Autor: Artykuł partnera